Ο ΓΕΡΟ ΧΡΟΝΟΣ

Ο ΓΕΡΟ ΧΡΟΝΟΣ

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ - "ΖΩΗ" ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΑΦΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ

Επιμέλεια: Αιμιλία Κτενά & Αγγελική Κονιδάρη
Υπεύθυνη απομαγνητοφώνησης συνέντευξης: Αιμιλία Κτενά


Την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2013, η τάξη μας πήρε συνέντευξη από τον αρχαιολόγο Αντώνη Πεξαρά, ο οποίος υπηρετεί στην ΛΣΤ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και μαζί με μια ομάδα άλλων αρχαιολόγων και εργατών προσπαθούν να αναδείξουν τους προϊστορικούς τύμβους που βρίσκονται στην περιοχή μας, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Στενού, νότια του Νυδριού, στην όμορφη Λευκάδα μας. Πρόκειται για μνημεία μοναδικά στον ελλαδικό χώρο που ανέσκαψε και μελέτησε ο κορυφαίος Γερμανός αρχαιολόγος και μεγάλος φιλέλληνας, Wilhelm Dorpfeld, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
  Από ψηλά μοιάζουν με πέτρινους κύκλους. Όπως μας εξήγησε ο αρχαιολόγος, λίθινος ήταν και ο «μανδύας» που κάλυπτε αυτά τα ιδιαίτερα για τη χώρας μας ταφικά μνημεία που η ανασκαφή τους από τον Γερμανό αρχαιολόγο έδωσε πλούσια ευρήματα: πήλινα αγγεία, κοσμήματα από χρυσό και άργυρο, λίθινες αιχμές όπλων, χάλκινα εργαλεία και όπλα. Συνολικά έχουν αποκαλυφθεί τριάντα τρεις ταφικοί τύμβοι που περίεκλειαν έναν κύριο τάφο ο οποίος χαρακτηρίζεται βασιλικός.

Ποια ήταν η ταυτότητα των νεκρών που φιλοξένησαν αυτά τα ασυνήθιστα ταφικά μνημεία; Όπως μας είπε ο αρχαιολόγος, αλλά και από πληροφορίες που βρήκε η συμμαθήτριά μας η Αγγελική από την εφημερίδα «Ελεύθερο Τύπο» (Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013), τα ευρήματα μαρτυρούν την αριστοκρατική καταγωγή τους, τη δύναμη και τον πλούτο που κατείχαν. Μπορούμε να παρατηρήσουμε τη διάκριση σε ταφές θηλυκών και αρσενικών και να παρατηρήσουμε ότι το αρσενικό φύλο παρουσιάζεται ως οπλοφόρος και το θηλυκό ως στολιδοφόρος. Στη συνέντευξη που μας έδωσε ο κ. Πεξαράς μάς είπε και τα παρακάτω:

«Το 2500 π.Χ. οι άνθρωποι οργάνωναν την ζωή τους αλλά και τον θάνατό τους. Όταν κάποιος έφευγε από την ζωή οι άνθρωποι που τον αγαπούσαν άρχιζαν να δημιουργούν χώρους όπως είναι και τα σύγχρονα νεκροταφεία μόνο που αυτά είχαν διαφορετική μορφή. Εδώ αυτό που βλέπουμε είναι ένας μεγάλος κύκλος ο οποίος τέμνει άλλους κύκλους. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους θάβονταν συγκεκριμένοι άνθρωποι οι οποίοι σχετίζονταν με οικογενειακούς δεσμούς ,δηλαδή ο μπαμπάς, η μαμά και το παιδί σε έναν κύκλο μέσα. Ο θείος επίσης στον ίδιο κύκλο ή παραδίπλα στον διπλανό κύκλο. Το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι ο άνθρωπος του 2500 π.Χ. όχι μόνο ενδιαφέρονταν για τον θάνατο και τη ζωή αλλά το οργάνωνε με πολύ εντυπωσιακό τρόπο από το σήμερα».




  
Και τώρα κάποιες από τις πολλές ερωτήσεις που κάναμε στον αρχαιολόγο :

-         Τι εργασίες κάνετε εδώ σήμερα;
-         Απ’ ότι βλέπετε, αυτός ο χώρος είναι πολύ βαθιά σε σύγκριση με τα άλλα χωράφια. Σκάψαμε πολύ βαθιά για να βρούμε πού πατούσε ο προϊστορικός άνθρωπος. Για να έρχεστε εσείς να βλέπετε όλα αυτά τα έργα εμείς μαζεύουμε τα νερά και βάζουμε αντλίες και σωλήνες.
-         Αυτά που βλέπουμε εμείς σήμερα εδώ τι είναι;
-         Είναι αυτοί οι τάφοι, όπως σας είπα και πιο πριν.
-         Πότε έγιναν οι πρώτες ανασκαφές του Ντέλφερντ;
-         Το 1905 πρωτοήρθε εδώ ο Ντέλφερντ με το κείμενο της Οδύσσειας στα χέρια και παρατήρησε ότι οι περιγραφές που έκανε ο Όμηρος ταίριαζαν με αυτή την περιοχή, και όχι με την Ιθάκη.
-         Τι είχε βρει και υποστήριζε ότι η ομηρική Ιθάκη είναι η Λευκάδα;
-         Είχε βρει αυτούς τους τάφους εδώ, αλλά και άλλους τάφους πάνω στους πρόποδες των βουνών. Επίσης, είχε βρει κοντά στον κόλπο του Νυδριού ένα πολύ μεγάλο σπίτι που ήταν ένας αποθηκευτικός χώρος.
-         Πού βρίσκονται τα αρχαιολογικά ευρήματα του Ντέλφερντ;
-         Βρίσκονται εδώ στο Μουσείο της Λευκάδας ή στο αρχαιολογικό μουσείο στην Αθήνα.
-         Πώς μπορεί να γίνει κάποιος αρχαιολόγος;
-         Εάν σας αρέσει καταρχήν, όλα γίνονται. Στο σχολείο πρέπει να σου αρέσει η ιστορία και η γλώσσα και πρέπει να ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό. Ο αρχαιολόγος πάντα λέει στους άλλους για τα έργα γιατί δεν πρέπει να το κρατάει ποτέ για τον εαυτό του.
-         Τελικά αληθεύει ότι η ομηρική Ιθάκη είναι η Λευκάδα;
-         Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αλλά δεν είναι ακόμα σίγουρο.
-         Σας ευχαριστούμε πολύ!!!!

4 σχόλια: