Ο ΓΕΡΟ ΧΡΟΝΟΣ

Ο ΓΕΡΟ ΧΡΟΝΟΣ

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΒΑΘΜΟΙ

Αγαπητοί μου συμμαθητές,

Σήμερα πήραμε βαθμούς! Συγχαρητήρια σε όλους! Η ύλη σε αυτό το τρίμηνο ήταν πιο δύσκολη απ’ ό,τι στο πρώτο. Στο τρίτο τρίμηνο είμαι σίγουρη πως όλη η τάξη θα προσπαθήσει να τα πάει καλύτερα!

Η πρόεδρος της τάξης,
Αιμιλία Κτενά

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Γιατί αλλάζει η ώρα την Κυριακή;

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι η ώρα αλλάζει δύο φορές το χρόνο. Μάλιστα, συχνά διαμαρτυρόμαστε για τη μία χαμένη ώρα ύπνου, το Μάρτιο, με την εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.

Επίσης, σίγουρα έχει τύχει να χάσουμε κάποιο ραντεβού, επειδή δεν γνωρίζαμε πότε αλλάζει η ώρα, αν πάει μπροστά ή πίσω ή απλά επειδή ξεχάσαμε να ρυθμίσουμε το ρολόι μας.

Κι αν οι σύγχρονες συσκευές, όπως οι υπολογιστές και τα κινητά μας τηλέφωνα αλλάζουν αυτόματα, υπάρχουν ένα σωρό ρολόγια που πρέπει να ρυθμίσουμε χειροκίνητα.

Από το ρολόι χειρός, τοίχου ή του αυτοκινήτου μέχρι αυτό του φούρνου που συνήθως θα πρέπει να περιμένουμε έξι μήνες, για να ξαναδείξει τη σωστή ώρα.

Επομένως, χωρίζουμε την ώρα σε θερινή, η οποία ισχύει κατά τους θερινούς μήνες, δηλαδή από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και σε χειμερινή που ισχύει την υπόλοιπη περίοδο.

Ποια από τις δύο, όμως, είναι η "κανονική" ώρα και γιατί κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Καταρχήν να πούμε ότι η "σωστή" ή καλύτερα η ηλιακή ώρα είναι η χειμερινή. Η θερινή ώρα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας έξυπνος τρόπος που σκέφτηκε ο άνθρωπος, για να εξοικονομεί ενέργεια.

Στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μέτρο αλλαγής της ώρας εφαρμόζεται ανελλιπώς από το 1975, καθώς κάποιες προσπάθειες που είχαν γίνει νωρίτερα δεν είχαν μόνιμο αποτέλεσμα.

Πώς, όμως, ξεκίνησαν όλα αυτά και πώς επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας;
Ποιος πρότεινε τη θερινή ώρα;
Η "ιδέα" αυτή ξεκινά πολλά χρόνια πίσω.

Πρώτος ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, αν και δεν μίλησε για αλλαγή ώρας, πρότεινε, με ανώνυμη επιστολή του σε εφημερίδα του Παρισιού, να ξυπνούν όλοι μία ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια (και, συνεπώς, να κάνουν οικονομία), καθώς θα έκαιγαν λιγότερα κεριά, εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως. Μάλιστα, υπολόγισε και το οικονομικό όφελος, που θα προέκυπτε από μία τέτοια κίνηση.

Το μέτρο της θερινής ώρας, όμως, με τη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα, οφείλεται στο Νεοζηλανδό εντομολόγο και αστρονόμο, Τζορτζ Χάντσον, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του το 1895 να αλλάζουμε τα ρολόγια μας το καλοκαίρι κατά 2 ώρες.

Ωστόσο, πολλές φορές, η πρωτιά αποδίδεται λανθασμένα στο Βρετανό ερευνητή, Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1907, να αλλάζουμε τα ρολόγια μας κατά 80 λεπτά της ώρας.

Τι κερδίζουμε, αλλάζοντας την ώρα;

Η ιδέα πίσω από το μέτρο της θερινής ώρας είναι ότι, γυρίζοντας τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά τους καλοκαιρινούς μήνες, κερδίζουμε μία ώρα παραπάνω ηλιακό φως κάθε μέρα και, συνεπώς, εξοικονομούμε μεγάλα ποσά ενέργειας.

Αν τα βάλουμε κάτω, μπορούμε να υπολογίσουμε εύκολα ότι κατά τους επτά μήνες που διαρκεί συνολικά το μέτρο της θερινής ώρας, εξοικονομούμε μέχρι και 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, απλώς εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.
Σκεφτείτε: 7 μήνες x 30 μέρες x 1 ώρα/ημέρα = 210 ώρες.

Βέβαια, το μέτρο αυτό δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα σε κάποιες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, γύρω από τους πόλους ή κοντά στον Ισημερινό.Συγκεκριμένα, στις περιοχές κοντά στο Βόρειο και το Νότιο πόλο, όπου, λόγω του γεωγραφικού πλάτους των περιοχών αυτών, η ανατολή και η δύση του ήλιου διαφοροποιούνται σημαντικά στη διάρκεια του έτους, η αλλαγή κατά μία ώρα θα είχε ελάχιστη επίδραση.

Αντίστοιχα, σε περιοχές γύρω από τον Ισημερινό η διαφοροποίηση του ηλιακού φωτός μέσα στο έτος είναι μικρή, με αποτέλεσμα και πάλι η αλλαγή ώρας να μην έχει νόημα.
Επομένως, τώρα δεν ξέρετε μόνο πότε αλλάζει η ώρα, αλλά και γιατί.

Πηγή: coolweb.gr

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΝΙΚΟ και ΕΛΕΝΑ !!!

3-filandros 

 Στα Ιωάννινα και πιο συγκεκριμένα στην 8η Δωδωναία Συνάντηση Στίβου για παιδιά ηλικίας από 9 έως 14 ετών βρέθηκαν οι Ακαδημίες του Φίλανδρου μαζί με γονείς. Πιο συγκεκριμένα 35 μικροί αθλητές  συναγωνίστηκαν με άλλα 650 παιδιά της αγωνιστικής μας περιφέρειας από 16 συλλόγους και κατάφεραν να αποσπάσουν δύο πολύτιμες νίκες. Ένα χρυσό μετάλλιο στα 50μ. Μίνι Παμπαίδων για τον Κουβάτση Νικόλαο  και ένα χρυσό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4χ50μ Μίνι Παμπαίδων στην οποία συμμετείχαν ο Κουβάτσης Νικόλαος, Κοψιδάς Ευάγγελος, Σκλαβενίτης Ευάγγελος και Μοσχονάς Χαράλαμπος.

Συγχαρητήρια και στην Έλενα για την κατάκτηση της μαύρης ζώνης. Έλενα και Αιμιλία, περιμένουμε φωτογραφίες από τους αγώνες σας.

Χαίρομαι που οι προσπάθειές σας και οι κόποι σας ανταμείφθηκαν. Εύχομαι ολόψυχα να έχετε επιτυχίες και στους επόμενους στόχους σας!

Πάνος Γαζής
Δάσκαλος




ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΜΠΤΗΣ 27/03/2014

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Προχωρήσαμε στις ασκήσεις του Τετραδίου Εργασιών (σελ.31 - 34)

Εργασία για το σπίτι: Να κλίνετε το ρήμα "επισκευάζομαι" σε όλους τους χρόνους και τις εγκλίσεις στη φωνή που βρίσκεται.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αύριο θα γράψουμε ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ στην Ενότητα 14


ΦΥΣΙΚΗ

Γράψαμε ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ στον ΗΧΟ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Προχωρήσαμε στο Μάθημα 31: Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η΄, τον Παλαιολόγο

Εργασίες: α) Να γραφτεί η περίληψη του μαθήματος με την τεχνική που μάθατε
                β) Από το Τετράδιο Εργασιών τις ασκήσεις 2, 3 και 4 (σελ. 40)


Νίκο, ελπίζω να είσαι καλά. 
Ανδρέα, ελπίζω κι εσύ να είσαι καλά. Με το καλό να επιστρέψετε!


Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΓΟΝΕΙΣ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ



 Για πολλούς γονείς, η μελέτη των μαθημάτων των παιδιών τους στο σπίτι είναι ένα ακόμη άγχος της καθημερινότητας. Τα περισσότερα παιδιά, επειδή έχουν αυτή την έντονη οικειότητα με τους γονείς τους, αντιδρούν παραπάνω από ότι θα έκαναν με ένα δάσκαλο ή μια δασκάλα στο σπίτι. Οι γονείς από τη μεριά τους, επειδή το παιδί πάντα αποτελεί την προέκταση του εαυτού μας και μάλιστα σε «βελτιωμένη έκδοση», δεν μπορούν να διαχειριστούν το γεγονός ότι το παιδί τους, ίσως, δεν αγαπάει το σχολείο ή το μάθημα, που εκείνοι πάντα αγαπούσαν και στο οποίο διέπρεπαν! Έτσι το διάβασμα στο σπίτι μετατρέπεται σε μια ιδιαίτερα αγχώδη και επίπονη κατάσταση και για τις δύο πλευρές. Μεταξύ γονέα και παιδιού δημιουργείται τέτοιο ρήγμα που μπορεί να κάνει το μικρό μας μαθητή να αντιπαθήσει το διάβασμα για όλη του τη σχολική ζωή.


Αν δεν μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας στη μελέτη, είναι καλύτερο να μην το κάνετε. Σημασία έχει ο δεσμός γονέα-παιδιού να παραμείνει δυνατός και υγιής και το παιδί να νιώθει ασφάλεια μέσα στο σπίτι, όχι να φοβάται για τον ενδεχόμενο τσακωμό μαζί σας. Αν πάλι, μπορείτε να δείτε τις αδυναμίες του παιδιού σας στο σχολείο και με θέληση να του προσφέρετε βοήθεια, παρακάτω θα βρείτε μερικές πολύ διασκεδαστικές και αποτελεσματικές τεχνικές.


1. Παίξτε το παντοπωλείο: Γι' αυτό το παιχνίδι θα χρειαστείτε πράγματα που έχετε στο ντουλάπι σας και στα οποία θα γράψετε πάνω το όνομα τους (όχι τη μάρκα του προϊόντος, αλλά το είδος, π.χ. σοκολάτα, γάλα, μακαρόνια) και την τιμή τους. Εσείς θα υποδύεστε τον πελάτη και το μικρό σας τον παντοπώλη. Θα ψωνίσετε, λοιπόν, τα πράγματα σας και θα τα πάτε στο «ταμείο» για να πληρώσετε. Το μικρό σας θα πρέπει να υπολογίσει το σύνολο και, αν βρίσκεται στην ηλικία που το έχει διδαχτεί, να σας δώσει ρέστα. Το παιχνίδι αυτό παίζεται σε κάθε ηλικία του δημοτικού και αναλόγως την τάξη μπορεί να δυσκολεύει. Για παράδειγμα όταν διδαχτεί τους δεκαδικούς αριθμούς, να βάζετε τιμές με δεκαδικούς αριθμούς κ.ο.κ.

2. Ψαρέψτε: Για αυτό το παιχνίδι θα χρειαστείτε τα ψαράκια που κολυμπούν και ανοιγοκλείνουν το στόμα (υπάρχει σε γνωστό παιχνιδάδικο). Μέσα στο στόμα ή στο κάτω μέρος μπορείτε να γράψετε λεξούλες και το παιδί, όταν ψαρέψει ένα ψάρι να πρέπει να διαβάζει τη λέξη. Πάντα να επιβραβεύετε το παιδί σας που κατάφερε να πιάσει το ψάρι, κι ας μην καταφέρνει πάντα να διαβάζει τη λέξη σωστά.

3. Φτιάξτε το δικό σας αναγνωστικό βιβλίο: Εδώ θα χρειαστεί να προμηθευτείτε χαρτόνια σε χαρούμενα χρώματα και αυτοκόλλητα ή διάφορες εικόνες από περιοδικά. Θα φτιάξετε μαζί με το παιδί σας ένα βιβλίο του ενδιαφέροντός του (με αγαπημένους ήρωες ή αθλήματα) και θα σκεφτείτε μαζί μια ωραία ιστορία. Στις επόμενες ημέρες, μπορείτε να μεγαλώνετε το βιβλίο με καινούριες ιδέες και το παιδί να εξασκείται στην ανάγνωση με αυτό το δικό του προσωπικό αναγνωστικό.


4. Μουντζούρης και προπαίδεια: η διαδικασία εκμάθησης της προπαίδειας είναι μια δύσκολη διαδικασία για το παιδί και τον γονιό. Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι είναι να φτιάξετε κάρτες με τις πράξεις της προπαίδειας και ξεχωριστές κάρτες με το αποτέλεσμα. Θα τις βάλετε στο πάτωμα ανακατεμένες και το παιδί θα πρέπει να φτιάξει τα σωστά ζευγάρια. Αν κάνει κάποιο λάθος θα του ζωγραφίζετε κάτι αστείο στο προσωπάκι και αν βρίσκει κάτι σωστά, θα ζωγραφίσει το παιδί εσάς! Προσοχή, όμως, αν δεν είστε πρόθυμος να μουτζουρωθείτε εσείς, δεν θα πρέπει το παιδί να μουτζουρώνεται μόνο εκείνο, γιατί αυτό θα μας οδηγήσει σε τιμωρία και αυτό δεν το θέλουμε.

5. Κρεμάλα: ένα άλλο κλασσικό παιχνίδι, που όλοι γνωρίζουμε και έχουμε παίξει είναι η κρεμάλα που μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμη στην εκμάθηση της ορθογραφίας των λέξεων. Τα γράμματα που θα πρέπει να βάλει το παιδί στην αρχή ας είναι διαθέσιμα από κάτω και στη συνέχεια, όσο μεγαλώνει η τάξη, μπορείτε να μην τα γράφετε πια. Και εδώ, όμως, θα πρέπει το παιδί να παίζει, δηλαδή να σας βάλει και εκείνο μια λέξη για να μαντέψετε. Όταν παίζει εκείνο μην ασχολείστε με την ορθογραφία της λέξης που σας έβαλε.


Τα παραπάνω παιχνίδια είναι ιδιαίτερα βοηθητικά και δεν χρειάζεται να παίζεται μόνο το σαββατοκύριακο. Προσπαθήστε να τα εισάγεται στην καθημερινότητα σας, ούτως ώστε το παιδί να συνδέσει τη μελέτη στο σπίτι με κάτι το ευχάριστο. Και μην ξεχνάτε να γίνεστε κι εσείς παιδί μαζί του. Το παιχνίδι έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες!



Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ

Την Τρίτη 18 Μαΐου 2014, επισκεφθήκαμε το ιστορικό εξωκλήσι της Παναγίας των Βλαχερνών η Πέμπτη και η Έκτη τάξη του σχολείου μας. 
Η τοπική μας Εκκλησία, θέλοντας να συμβάλει με τον πλούτο της πνευματικής της κληρονομιάς, στην ουσιαστική αγωγή των νέων μας, υποδέχεται από την Τρίτη 18 Μαΐου και μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014 τις σχολικές ομάδες που το επιθυμούν στο ιστορικό εξωκλήσι της Παναγίας των Βλαχερνών (ενορίας Παναγίας των Ξένων) στον Κάμπο της Λευκάδος, για την εκπόνηση σειράς εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με αφορμή την Εθνική μας Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ως γνωστόν, στο εκκλησάκι της «Βλαχέραινας» και πάνω στο ιερό Ευαγγέλιο ορκίστηκαν οι Φιλικοί και οι οπλαρχηγοί της Δυτικής Στερεάς, της Ηπείρου και της Λευκάδας την Κυριακή των Απόκρεω, 30 Ιανουαρίου 1821 και υποσχέθηκαν να αρχίσουν άμεσα τον Αγώνα «ὑπέρ Πίστεως καί Πατρίδος».


Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορική περιπλάνηση που δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να ακούσουν και να ζήσουν την Ιστορία στο φυσικό της πεδίο· να αντικρύσουν και να ψηλαφήσουν το «Ευαγγέλιο των Φιλικών»· να δουν αναπαραστάσεις των γεγονότων και να τα δραματοποιήσουν· να γνωρίσουν την ιστορία του Ακαθίστου Ύμνου και να ψάλουν το «Τῇ ὑπερμάχῳ»  στην «Ὑπέρμαχο Στρατηγό» του Γένους μας· να κατανοήσουν τη συνεισφορά της Λευκάδας στον Αγώνα του 1821, τούς γνήσιους αγωνιστές και την τύχη που τους επεφύλαξε η Πατρίδα μετά την απελευθέρωση, τη λυκοφιλία κ.ά.


Στη συνέχεια συναντήσαμε τους μαθητές των άλλων τάξεων του σχολείου μας που είχαν πάει εκδρομή στις κούνιες του Περιγιαλιού.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Για το αυριανό μάθημα της Γλώσσας να φέρετε το Β΄ τεύχος της Γλώσσας Ε΄ Δημοτικού που έχει την Ενότητα για την 25η Μαρτίου (σελ. 89 - 94).

Ευχαριστώ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που ταλανίζουν το πολύπαθο χώρο της εκπαίδευσης είναι και η στάση των γονέων όσον αφορά τη προετοιμασία των παιδιών (διάβασμα) για το σχολείο. Το φαινόμενο αυτό όσο περνάνε τα χρόνια τείνει να γίνει πιο έντονο.

Ο γονέας λοιπόν είναι η πρώτη μορφή παραπαιδείας στην οποία συνηθίζει ένα παιδί και φυσικά ένας από τους βασικότερους λόγους που αργότερα ,όταν ο γονέας αδυνατεί πλέον να στηρίξει μαθησιακά το παιδί, έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο το φροντιστήριο ή το ιδιαίτερο μάθημα.

Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις .

Καταρχάς έχουμε ακύρωση του εκπαιδευτικού έργου του δασκάλου. Τα παιδιά αντί να σκέφτονται «πρέπει να προσέξω στο μάθημα γιατί εδώ είναι το μόνο μέρος για να μάθω» επαναπαύονταν στην ιδέα ότι στο σπίτι τα περιμένει το μεσημέρι η μαμά ή ο μπαμπάς για να τους τα πούνε καλύτερα. Έτσι τελικά φτάνουμε σε αυτό τον εκφυλισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας που επικρατεί σήμερα όπου τα παιδιά διδάσκονται στο σπίτι και εξετάζονται στο σχολείο.

Από την άλλη μεριά δημιουργείται στον εκπαιδευτικό μια εικονική πραγματικότητα της τάξης όπου όλοι σχεδόν οι μαθητές ¨τραβάνε¨ ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει ένα σύστημα «βαριάς βιομηχανίας» από πίσω από γονείς που αφιερώνουν ατελείωτες ώρες για να έχουν τα παιδιά τους σε αυτό το επίπεδο. Έτσι ο εκπαιδευτικός ξεγελιέται από την γενική εικόνα της τάξης του και ανεβάζει κι άλλο το πήχη. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου οι αδυναμίες του κάθε μαθητή δεν φτάνουν ποτέ στον εκπαιδευτικό αλλά μπαλώνονται όπως-όπως από τον γονέα.

Επίσης πολλοί γονείς μπαίνουν και στον πειρασμό να διαβάσουν τα παιδιά και στο παρακάτω μάθημα χαλώντας ένα από τα βασικότερα κίνητρα μάθησης : το στοιχείο της έκπληξης για το καινούργιο. Μετά μάλιστα αναρωτιούνται γιατί το παιδί τους βαριέται κατά την παράδοση.

Οι γονείς αυτοί έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους το διάβασμα του παιδιού τους, αφού διαβάσουν πρώτα οι ίδιοι χρησιμοποιώντας και τα σχολικά βοηθήματα που κυκλοφορούν (τα οποία, όχι τυχαία, απευθύνονται σε αυτούς παρά στα ίδια τα παιδιά). Φυσικό επακόλουθο, υποκαθιστώντας τον εκπαιδευτικό του σχολείου, είναι να συγκρίνονται με αυτόν και να καταφεύγουν συνήθως σε επικριτικά σχόλια για την επάρκεια του και μάλιστα μπροστά στο παιδί τους, «πυροβολώντας» το παιδαγωγικό πρότυπο από κοντινή απόσταση. Σε ακραίες μάλιστα περιπτώσεις απαιτούν από τον εκπαιδευτικό αυτόν να προσαρμοστεί «στο δικό τους τρόπο» και στη δική τους νοοτροπία για το διδασκαλία του μαθήματος. Και φυσικά ένας γονέας που έχει καταναλώσει τόσο χρόνο ,κόπο και συναίσθημα σε μια τέτοια επένδυση περιμένει και την ανάλογη ανταμοιβή, οπότε γίνεται ιδιαίτερα σκληρός όταν αυτή για κάποιους λόγους δεν αποδίδει. Τότε αφού μοιράσει ευθύνες (στον εκπαιδευτικό και στο παιδί του) καταλήγει να ανεβάσει στροφές στην εκπαίδευση του παιδιού οδηγώντας το, πολλές φορές, στην εξάντληση και στην απέχθεια για μάθηση.

Η μητέρα ή ο πατέρας παίζοντας το ρόλο του εκπαιδευτικού καταργεί ,έστω και προσωρινά ,τον ουσιαστικό του ρόλο, του γονιού. Έτσι γίνεται άσκοπη κατανάλωση χρόνου και ενέργειας που θα μπορούσαν να αφιερωθούν στην ανάπτυξη της σχέσης γονέας –παιδί. Υπάρχουν πολλοί γονείς όπου ολόκληρη η σχέση τους με το παιδί εξαντλείται στην κατ’ οίκον εκπαίδευσή του. Οπότε η σχέση αυτή δεν καλλιεργείται σωστά και δεν ωριμάζει. Ο απογαλακτισμός του παιδιού εμποδίζεται με αυτόν τον τρόπο. Και αν ο γονέας βάζει σα προτεραιότητα την πραγματική και ολοκληρωμένη καλλιέργεια του παιδιού του θα μπορούσε να συζητήσει μαζί του, να παίξει και απλά να περάσει καλά μαζί του. Να κάνουν κάτι μαζί και να το μοιραστούν ξεφεύγοντας από το στερεότυπο του εκπαιδευτή – εκπαιδευόμενου.

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι το εξής: Πως γίνεται και όλοι σχεδόν οι γονείς να φτάνουν σε τέτοιο γνωστικό επίπεδο που να μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά τους και μάλιστα και σε μαθήματα που είναι πολύ απαιτητικά όπως τα μαθηματικά ή φυσική; Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η γύμνια του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Όταν κυριαρχούν η αποστήθιση και οι φροντιστηριακού τύπου αυτοματισμοί τότε δεν είναι καθόλου δύσκολο ακόμα και για έναν ανειδίκευτο γονέα αφού παπαγαλίσει το μάθημα και με τη χρήση ενός σχολικού βοηθήματος να ζητήσει και από το παιδί του να τον μιμηθεί. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αν είχαμε διαφορετικά αναλυτικά προγράμματα όπου η μάθηση θα στηριζότανε στην κριτική σκέψη τότε ο γονέας δεν θα μπορούσε εύκολα να υποκαταστήσει τον εκπαιδευτικό. Είναι, λοιπόν, άκρως επιτακτικό στα αναλυτικά προγράμματα να υπάρχει συμμετοχή κυρίως των μάχιμων εκπαιδευτικών «που μπαίνουν σε τάξη» και που γνωρίζουν καλύτερα τα εκπαιδευτικά θέματα και όχι μόνο των γραφειοκρατών που απέχουν από την παιδαγωγική πραγματικότητα.

Έχοντας μιλήσει με πολλά παιδιά που τα διαβάζουν οι γονείς τους (συνήθως η μητέρα) καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:
1) Τα παιδιά το θεωρούν αναγκαίο κακό. Νιώθουν ότι χωρίς το διάβασμα των γονέων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα μαθήματα του σχολείου.
2) Δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διαβάσουν μόνα τους.
3) Νιώθουν πολύ μεγάλη πίεση από το γονέα την ώρα που τα διαβάζει και μάλιστα διακατέχονται από πολύ αρνητικά συναισθήματα για κείνον την ώρα αυτή.
4) Δεν έχουν αναπτύξει αρκετά τη κριτική σκέψη και έχουν συνηθίσει να μαθαίνουν με τη χρήση της αποστήθισης και της μίμησης.
5)Έχουν βραχυπρόθεσμη μνήμη στα όσα μαθαίνουν από τους γονείς τους.
6) Παραπονιούνται ότι οι γονείς «θέλουν και το και» για να είναι ευχαριστημένοι.
7) Βαριούνται το μάθημα στην τάξη και δεν έχουν και σε ιδιαίτερη εκτίμηση τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους.
8) Τρέμουν στην ιδέα μιας πιθανής σχολικής αποτυχίας τους κυρίως λόγω της απόρριψης που θα βίωναν από τους γονείς τους.
9) Δεν το βλέπουν ως ένδειξη φροντίδας των γονέων απέναντι τους .
10) Το βασικό κίνητρο τους για να είναι καλοί μαθητές είναι «για να μη φωνάζουν οι γονείς τους».

Αυτό που δεν συνειδητοποιούν οι γονείς είναι ότι δημιουργούν μια εξάρτηση στο παιδί τους και ουσιαστικά το μαθαίνουν να περπατάει υποβασταζόμενο από εκείνους. Έτσι αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στο να μάθει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις. Στα παιδιά αυτά υπάρχει συνήθως ένα έλλειμμα αυτοπεποίθησης και αυτενέργειας και νιώθουν ότι καταρρέουν στη παραμικρή σχολική ή μη αποτυχία. Η σωστή διαχείριση μιας ενδεχόμενης μελλοντικής αποτυχίας μαθαίνεται στο σχολείο κανονικά. Προϋποθέτει όμως ότι στο παιδί έχει επιτραπεί να αποτύχει μερικές φορές. Οι γονείς που δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο στο παιδί τους και καταρρέουν οι ίδιοι όταν συμβαίνει ας γνωρίζουν ότι παίζουν με τη φωτιά. Είναι πολύ επικίνδυνη για τη ψυχική ισορροπία του παιδιού τους η στάση τους αυτή.

Καμουφλάροντας συνεχώς τις αδυναμίες των παιδιών τους, εκείνα ουσιαστικά δεν τις ξεπερνούν ποτέ. Οι γονείς οφείλουν να βάλουν σε δεύτερη μοίρα την κοινωνική καταξίωση και σε πρώτη την ψυχική ισορροπία και ευτυχία του παιδιού τους. Τέλος οφείλουν να δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα παιδιά τους και στους εκπαιδευτικούς. Ίσως τότε να εκπλαγούν από την βελτίωση των επιδόσεων και των δύο.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Η ΔΑΣΚΑΛΑ

Καθώς στεκόταν μπρος στην τάξη της την Ε' δημοτικού, την πρώτη ημέρα του σχολείου η νέα Δασκάλα του σχολείου, η κυρία Τζοβάνα είπε στα παιδιά ένα ψέμα. Όπως οι περισσότερες δασκάλες, κοίταξε τους μαθητές της και είπε ότι τους αγαπούσε όλους το ίδιο. Ότι όλοι τους ήταν καλά παιδιά. Αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια. Ένα παιδί ήταν διαφορετικό και της προξενούσε απέχθεια.


Κάπου στο βάθος,  μόνο του, με χαμηλωμένο το κεφάλι ήταν ένα μικρό αγόρι, ο Μανούσος. Ο Μανούσος δεν έπαιζε με τα άλλα παιδιά. Ήταν παραμελημένος με τσαλακωμένα πάντα ρούχα. Ανέδιδε διάφορες οσμές, σημάδι ότι χρειαζόταν μπάνιο. Δεν μιλούσε ποτέ, δεν απαντούσε στις ερωτήσεις. Η πρώτη σκέψη της Δασκάλας ήταν «Τι μπελάς μου φορτώθηκε φέτος. Αυτό το χαζό παιδί μου χαλάει την αρμονία της τάξης. Τι μου το φέρανε εδώ; Άντε τώρα, εγώ πρέπει να κανονίζω να πάει σε κανένα ίδρυμα.»

Φερόταν όσο μπορούσε καλύτερα στο Μανούσο επιστρατεύοντας το ψεύτικο χαμόγελο και την υπομονή της. Αλλά αυτός ποτέ δεν μιλούσε. Η Τζοβάνα το αποφάσισε, δεν μπορούσε να γίνει τίποτε άλλο. Ο Μανούσος έπρεπε να φύγει από τη τάξη της. Με αυτό το σκοπό λοιπόν, θα έπρεπε να συντάξει τα απαραίτητα έγγραφα για το μπελά που την βρήκε, για να καλέσει την κοινωνική υπηρεσία να τον πάνε κάπου αλλού. Μία συγκεκριμένη παράγραφος της αναφοράς ζητούσε το ιστορικό του μαθητή. «Ω Θεέ μου, πρέπει να κοιτάξω και τον ατομικό φάκελο και όλα τα χαρτιά αυτού του χαζού. Αυτό σημαίνει ότι ένα απόγευμα πρέπει να το χαραμίσω για αυτόν. Τι να κάνω, αφού είναι για το καλό της τάξης και τη δική μου ψυχική ηρεμία θα πρέπει να το κάνω.»

Ένα απόγευμα λοιπόν αποφάσισε να κάνει αυτή την  αγγαρεία. Σε ένα σκονισμένο αρχείο, μπόρεσε και βρήκε την πρώτη αναφορά. Η δασκάλα της Α' δημοτικού έγραφε: «Ο Μανούσος είναι ένα φωτεινό παιδί, πανέξυπνο, με έτοιμο πάντα το χαμόγελο. Κάνει τις εργασίες του σωστά και προσεγμένα, και έχει καλούς τρόπους. Είναι χαρά να τον έχουμε κοντά μας».

Με περιέργεια έψαχνε να βρει τη δεύτερη αναφορά. Σε μία ντουλάπα βρέθηκε. Η δασκάλα της Β' δημοτικού έγραφε: «Ο Μανούσος είναι άριστος μαθητής. Αγαπητός από τους συμμαθητές του, αλλά φαίνεται προβληματισμένος εξ αιτίας της μητέρας του, που έχει μια ανίατη ασθένεια, η ζωή στο σπίτι θα είναι δύσκολη».

Με αγωνία έψαχνε τη τρίτη αναφορά. Θα υπήρχε άραγε; Σε ένα άσχετο φάκελο, τελικά βρέθηκε. Η δασκάλα της Γ' δημοτικού έγραφε: «Η μητέρα του δεν έχει επαφή με τη πραγματικότητα εδώ και μήνες στο νοσοκομείο, ο πατέρας του είναι χαμένος, ο Μανούσος ώρες – ώρες κοιτάζει απόμακρα το ταβάνι και δεν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον να κάνει τις σχολικές του εργασίες όπως και παλαιότερα. Του φέρομαι με επιείκεια και προσπαθώ να μην τον ζορίζω».

Η Τζοβάνα έψαχνε σε όλο το αρχείο για την τέταρτη αναφορά, πέταγε τους φακέλους στο πάτωμα, δεν την ενδιέφερε πια να κρατήσει καμία ταξινόμηση σε αυτό το άθλιο αρχείο. Κάπου τελικά σε αυτό το χάος βρέθηκε και η τέταρτη αναφορά. Η δασκάλα της Δ' δημοτικού έγραφε: «Ο Μανούσος έχασε τη μητέρα του και ο πατέρας του πίνει. Ο Μανούσος έκλαιγε συχνά και έλεγε: «Που είναι η μανούλα μου; Που είναι η μανούλα μου;» συνεχώς. Του εξηγήθηκε πως έχει η κατάσταση αλλά δεν φαίνεται να το καταλαβαίνει. Δεν δείχνει πια ενδιαφέρον για το σχολείο.»

Η κυρία Τζοβάνα τακτοποίησε όπως-όπως (δηλαδή όπως ακριβώς το βρήκε) το ανάστατο αρχείο και πήγε σπίτι της. Έσκισε τα χαρτιά αποπομπής του Μανούσου που ετοίμαζε. Εκείνο το βράδυ αισθανόταν περισσότερο ζωντανή από ότι συνήθως, αλλά και πολύ μα πολύ πιο μόνη. Αναρωτήθηκε τι αληθινή χρησιμότητα είχε το να μαθαίνει γραφή, ανάγνωση και αριθμητική στα παιδιά.

Την επόμενη μέρα, στο διάλειμμα, όλα τα παιδιά βγήκαν για να παίξουν. Όλα εκτός από το διαφορετικό παιδί. «Μανούσο, του είπε, η μανούλα σου πήγε στον ουρανό, αλλά αν σου λείπει, μπορείς να θεωρείς εμένα σαν μανούλα σου από εδώ και πέρα.» Αγκάλιασε με δύναμη το παιδί. Ο Μανούσος δεν είπε τίποτα.

Από εκείνη τη μέρα η κυρία Τζοβάνα συνειδητά, δεν αγαπούσε το ίδιο όλα τα παιδιά της τάξης της. Ένα από τα παιδιά το αγαπούσε περισσότερο, το θεωρούσε πια δικό της και δεν έχανε ευκαιρία να το δείξει. Του μιλούσε πια όπως ακριβώς και στα υπόλοιπα, το κράταγε μία ώρα παραπάνω για να του μαθαίνει νέα πράγματα, του αγόραζε πράγματα, το πήγαινε με τα πόδια μέχρι το σπίτι του, του έκανε μπάνιο, του σιδέρωνε τα ρούχα σε ένα σπίτι όπου ο πατέρας έλειπε, και οι γειτόνισσες πότε η μια, πότε η άλλη φέρναν φαγητό.

Σιγά-σιγά το παιδί αντιδρούσε και ξαναγινόταν ομιλητικό και ζωντανό. Ενδιαφερόταν και πάλι για τα μαθήματά του. Στο τέλος της χρονιάς ήταν έθιμο οι γονείς των παιδιών  να δίνουν ένα δώρο στη Δασκάλα. Όλα ήταν διπλωμένα σε πολύχρωμα χαρτιά με ωραίους φιόγκους, και η Δασκάλα τα άνοιγε με ευχαρίστηση και όλα τα παιδιά χειροκροτούσανε για το κάθε δώρο, το οποίο το κάθε ένα συναγωνιζότανε το άλλο. Αφού τελείωσε η γιορτή, η κυρία Τζοβάνα πήγε το Μανούσο στο σπίτι για τελευταία φορά. Ένας θείος του θα τον έπαιρνε μακριά, για πάντα.

Η κυρία Τζοβάνα φίλησε το Μανούσο για τελευταία φορά. Το παιδί, δειλά, της έδωσε κάτι που είχε τυλιγμένο σε μία χαρτοσακούλα του μανάβη. Ακολούθησαν οι αποχαιρετισμοί και οι ευχαριστίες των συγγενών. Η κυρία Τζοβάνα θυμήθηκε το πακετάκι μόνο αφού έφτασε σπίτι της. Το άνοιξε και βρήκε μέσα ένα βραχιόλι, τίποτα ιδιαίτερο, ένα φτηνό χιλιοφορεμένο βραχιόλι που λείπανε μερικές χάντρες του και ένα χρησιμοποιημένο (είχε λιγότερο από το μισό) μπουκαλάκι παλιομοδίτικο άρωμα. Και μία καρτούλα ζωγραφισμένη. Ήταν η παιδική ζωγραφιά μιας δασκάλας, που η κυρία Τζοβάνα αναγνώρισε τα χαρακτηριστικά της και μία επιγραφή: «Η μανούλα μου».

Από τότε κάθε χρόνο, στο τέλος της χρονιάς, η κυρία Τζοβάνα λάμβανε μία κάρτα από το Μανούσο. Κάποιες φορές με φωτογραφία, με τα νέα του να της λέει τους βαθμούς του στο Λύκειο, στο Πανεπιστήμιο. Άλλες φορές νέα από τα ταξίδια του, και δώρα, γιατί πια ο Μανούσος είχε γίνει ένας σπουδαίος επιστήμονας.

Μία χρονιά όμως, το γράμμα ήταν διαφορετικό. Ήταν προσκλητήριο γάμου και αεροπορικά εισιτήρια για έναν μακρινό προορισμό στο εξωτερικό. Η κυρία Τζοβάνα μεγάλη πια έφτασε στη πολυτελή δεξίωση του γάμου. Ο σερβιτόρος που ήταν στην είσοδο, της έκανε ιδιαίτερες φιλοφρονήσεις. «Oh, Welcome Mrs. Johanna» και την οδήγησε στο πιο ξεχωριστό τραπέζι. Η κυρία Τζοβάνα ένιωσε κάπως άβολα εκεί. Δεν είχε και κανέναν γνωστό να μιλήσει.

Κάποια στιγμή μπήκε ο γαμπρός με μία επίσημη ενδυμασία. Ήταν φανερό ότι ο Μανούσος ήταν πια ένα σημαίνον πρόσωπο της κοινωνίας εκεί. Από όλους τους ανθρώπους που τον περιτριγύριζαν αυτός ξεχώρισε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο την κ. Τζοβάνα. Την αποκάλεσε με σεβασμό μητέρα και την έπιασε αγκαζέ για να προχωρήσουν για τη τελετή.

«Εσύ ήσουν η πιο ξεχωριστή μου δασκάλα, γιατί με έκανες ικανό να γίνω ένας καλός μαθητής» - «Εσύ ήσουν ο πιο ξεχωριστός μου μαθητής, γιατί με έκανες να γίνω δασκάλα» του απάντησε η δασκάλα που φορούσε ένα χιλιοφορεμένο φτηνό βραχιόλι και ένα ξεχασμένο πια, παλιομοδίτικο άρωμα.



Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Αγγελική, ελπίζω να είσαι καλύτερα σήμερα. Πάντως, αύριο (Τρίτη, 18 Μαΐου 2014) θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη σε μια ιστορική εκκλησία της Λευκάδας, την Παναγία των Βλαχερνών. Εάν δεν έχεις γίνει εντελώς καλά, είναι προτιμότερο να καθίσεις στο σπίτι σου για να μην κουραστείς. Μέσω του Blog μας θα ενημερωθείς για την επίσκεψή μας. 

Σου εύχομαι ολόψυχα καλή ανάρρωση!

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Κάναμε τις εργασίες του μαθήματος 43 στο Τετράδιο Εργασιών ( σελ.34 - 35) εκτός από την ε.

Μάθαμε πώς να κατασκευάζουμε τρίγωνα. (Όταν έρθεις Αγγελική με το καλό στο σχολείο, θα σου εξηγήσω. Γι' αυτό δε θα σου γράψω τις ασκήσεις που έδωσα στους συμμαθητές σου να κάνουν σχετικά με τις κατασκευές τριγώνων)

ΓΛΩΣΣΑ

Γράψαμε "Σκέφτομαι και Γράφω" με θέμα: "Περιγράψτε μια ανθρώπινη κατασκευή"

ΙΣΤΟΡΙΑ

Παραδόθηκε το μάθημα 30β "Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης"

Εργασίες: Λέξεις - κλειδιά, πλαγιότιτλοι και περίληψη
              : Ασκήσεις 1, 3 και 4 του Τετραδίου Εργασιών (σελ.39)

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Προχωρήσαμε στο μάθημα 31: "Τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας" (σελ. 103 - 105)

Εργασίες: 1 και 3 του Τετραδίου Εργασιών (σελ. 45)

Απάντηση γραπτώς στην ερώτηση: "Να αναλάβετε για λίγο τη διακυβέρνηση της χώρας. Γίνετε υπουργοί, σύμβουλοι, βουλευτές... Ποια μέτρα θα προτείνατε, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της αστυφιλίας και να επιστρέψει πάλι η ζωή στα όμορφα, αλλά εγκαταλελειμμένα μέρη της ελληνικής περιφέρειας;

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Αγγελική σου εύχομαι καλή ανάρρωση. Ρώτησα κι έμαθα ότι έχεις πυρετό. Πάντως, επειδή αύριο θα πάμε στον Άγιο Ανδρέα κατά τις 11 (για να παρακολουθήσουμε την Ακολουθία των Χαιρετισμών) καλό είναι να καθίσεις σπίτι να ξεκουραστείς.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 Μαρτίου 2014 & Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Μάθημα 42: Είδη τριγώνων ως προς τις γωνίες (1) (σελ. 111 βιβλίου μαθητή)

Εργασίες για το σπίτι: σελ. 34 Τετραδίου Εργασιών.

ΦΥΣΙΚΗ 

ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ: σελ. 94 έως 97

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: σελ. 150 - 154

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

 ΚΕΦ. 30 (σελ. 100 - 102)

Όλες οι εργασίες του τετραδίου εργασιών του κεφ. 30

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Παραμείναμε στο ίδιο μάθημα. Να ξαναδιαβαστεί - μελετηθεί πολύ καλά

ΓΛΩΣΣΑ

Προχωρήσαμε από τη σελ. 18 έως τη σελ. 22.

Αντιγραφή οι αρχαίες λέξεις με τη σημασία τους (σελ. 21 ο πίνακας)

ΕΡΓΑΣΙΑ: Να βρείτε τουλάχιστον μια λέξη που χρησιμοποιούμε σήμερα κι έχουν ως πρώτο συνθετικό τις λέξεις της πρώτης στήλης του πίνακα της σελίδας 21.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Προχωρήσαμε στο Μάθημα 30α. (σελ. 91 - 92) 
Να γράψετε την περίληψη του μαθήματος με την τεχνική που μάθαμε στο μάθημα της Γλώσσας
Εργασίες  1, 3 και 4 του τετραδίου εργασιών (η 4 προαιρετικά) - σελ.39 Τετραδίου Εργασιών

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΉ!


Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΥΑΛΑ...


1. Οι... γκολτζήδες του σχολικού πρωταθλήματος
 Στο σχολικό τουρνουά ποδοσφαίρου που έγινε τη περασμένη βδομάδα ξεχώρισαν 5 παιδιά που σημείωσαν τέρματα. Ο καλύτερος γκολτζής πήρε βραβείο μια... μπάλα ενώ οι υπόλοιποι  χειροκροτήθηκαν από τα παιδιά στη συγκέντρωση του σχολείου. Ποιος κέρδισε τη μπάλα; Πόσα τέρματα έβαλε κάθε παιδί; 
 
Απαντήστε στις πιο πάνω ερωτήσεις αν γνωρίζετε ότι ο Χρήστος και ο Γιάννης έβαλαν συνολικά 5 τέρματα, ο Γιάννης και ο Ωριγένης μαζί 8, ο Ωριγένης και ο Φώτης 9, ο Φώτης και ο Τάσος μαζί 11, ενώ ο Τάσος και ο Χρήστος σημείωσαν 9 τέρματα.

ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Lovely Story

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ 8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ (Ε2)

w



Θέλω να σας συγχαρώ όλους σας για τη συμμετοχή σας στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό " Παιχνίδι και Μαθηματικά ". Η συμμετοχή του Τμήματός μας ήταν 100 %.Είμαι πολύ ευχαριστημένος για την επίδοσή σας και υπερήφανος που ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΤΕ όλοι οι μαθητές μου και οι μαθήτριές μου. Εξάλλου, ο αγώνας και η προσπάθεια είναι αυτά που μετράνε περισσότερο σε μια μάχη!

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διαγωνισμού, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε) θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα, και πιο συγκεκριμένα για το όνομα ή τα ονόματα σε περίπτωση ισοβαθμίας του μαθητή ή της μαθήτριας που είχε την καλύτερη επίδοση ανά τμήμα και τάξη, χωρίς να αναφέρει τη βαθμολογία κανενός μαθητή. Τα ονόματα των βραβευομένων θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ, κατά σχολείο, τάξη και τμήμα).

Η Ε.Μ.Ε μέσω των Παραρτημάτων της (ιδρύθηκε πρόσφατα και στη Λευκάδα), θα οργανώσει εκδηλώσεις κατά τις οποίες θα απονείμει ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ στο μαθητή ή στους μαθητές με την καλύτερη επίδοση ανά τάξη και τμήμα.

Σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό θα χορηγηθούν βεβαιώσεις  συμμετοχής. 


ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ στο δικό μας τμήμα (Ε2) την είχε ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ.
 Συγχαρητήρια Θοδωρή!

Με την ανάρτηση των λύσεων ο καθένας και η καθεμιά σας μπορεί να βαθμολογήσει το γραπτό του. Εάν κάποιος ή κάποια θέλει να δει το γραπτό του να μου το πει τη Δευτέρα το πρωί στις 8.15. Την ίδια μέρα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας και στη συνέχεια στην Ε.Μ.Ε.


Πάνος Γαζής

Δάσκαλος

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΦΕ2: ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ (Α΄ ΜΕΡΟΣ)

Ο ήχος διαδίδεται και στα στερεά και στα υγρά και στα αέρια, με την μορφή κυμάτων.
Τα ηχητικά κύματα είναι διαμήκη, δηλαδή δημιουργούν πυκνώματα και αραιώματα, τα οποία ωθούν το μόρια των σωμάτων να κινηθούν, μεταδίδοντας τα πυκνώματα και τα αραιώματα αυτά.

Να κάτι που έχει ενδιαφέρον: Ο ήχος “τρέχει” πιο γρήγορα στα στερεά, λιγότερο γρήγορα στα υγρά και ακόμη λιγότερο στα αέρια.
Αυτό, αν και φαίνεται αντιφατικό, είναι εύκολο να το καταλάβουμε και να το εξηγήσουμε, αν καταφύγουμε στον μικρόκοσμο.
Θυμάστε τα μόρια των στερεών;
Σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, με σταθερή διάταξη:


Τι θα γινόταν αν βάζαμε μια ηχητική πηγή σε  επαφή με ένα τέτοιο στερεό;



Όπως θα μαντέψατε, τα …οργανωμένα μόρια του στερεού αναλαμβάνουν δράση στο λεπτό! Μεταφέρουν τον ήχο στα κοντινά τους μόρια, γρήγορα και αποτελεσματικά.
Τα μόρια των υγρών, όπως θυμάστε, είναι …πιο χαλαρά τυπάκια! Κοντά το ένα με το άλλο, αλλά όχι και τόσο κοντά, ούτε και με τόσο σταθερή διάταξη:

 

Εντάξει, τα μόρια του υγρού θα μεταδώσουν τον ήχο, αλλά οι αποστάσεις μεταξύ τους δεν είναι και τόσο κοντινές…

Αν θυμηθούμε και τα μόρια των αερίων, τότε μιλάμε για μόρια που αγαπούν την …ανεξαρτησία τους. Ούτε πολύ κοντινές αποστάσεις (εκτός κι αν βρίσκονται σε συνθήκες αυξημένης πίεσης), ούτε ακριβής διάταξη:

 Ντριιιιιν!




Ο ήχος από το ξυπνητήρι θα ταξιδέψει, αλλά …μην ξεχνάτε και τις αποστάσεις μεταξύ των μορίων. Για να μεταδοθεί το πύκνωμα χρειάζεται περισσότερη …προσπάθεια και χρόνος.
.
Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ο  ήχος “τρέχει” πιο γρήγορα στα στερεά, λιγότερο γρήγορα στα υγρά και ακόμη λιγότερο στα αέρια;


Και τι γίνεται με τις αστραπές και τις βροντές;

Τις βλέπουμε και τις ακούμε από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, αφού το φως και ο ήχος ταξιδεύουν πολύ γρήγορα.

Όμως, γιατί την βροντή την ακούμε πάντα μετά (ή πολύ μετά) από την στιγμή που θα δούμε την αστραπή;

Η απάντηση δίνεται εύκολα, αν σκεφτούμε πως το φως ταξιδεύει με ταχύτητα 300.000.000 μέτρων το δευτερόλεπτο, ενώ ο ήχος μόνο με 340! (στον αέρα)

Πηγή: http://etaksi2011.wordpress.com

Ο ήχος στο κενό

Αν βράσουμε  λίγο νερό σε μία φιάλη, οι υδρατμοί που γεμίζουν το δοχείο εκτοπίζουν τον αέρα. Όταν οι υδρατμοί κρυώσουν, υγροποιούνται. Το στόμιο της φιάλης είναι κλειστό, οπότε δεν μπορεί να ξαναμπεί αέρας. Στη φιάλη δημιουργείται κενό.

Αν ανακινήσουμε τη φιάλη, θα παρατηρήσουμε ότι, παρότι το κουδουνάκι κινείται, δεν ακούγεται ήχος. Με το σχετικά απλό αυτό πείραμα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στο κενό δεν είναι δυνατή η διάδοση του ηχητικού κύματος (Βλ. σελ. 91 Βιβλίου Μαθητή).

ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Είναι τέλεια τα Φυσικά
μ’αρέσουν και τα Μαθηματικά.
Γλώσσα, Ιστορία και Θρησκευτικά,
ωραία και η Γεωγραφία.

Στη Φυσική, στη Φυσική
φως, ήχος, μηχανική.
Στα μάθημα, μαθηματικά
κλάσματα ετερώνυμα.

Στην Ίστορία, Ιστορία
κάνουμε Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Τα Θρησκευτικά, θρησκευτικά
δεν είναι και τόσο βαρετά.

Στη Γλώσσα που κάναμε χθες,
μάθαμε τις μετοχές.
Στη Γεωγραφία που κάναμε προχθές,
μάθαμε για τις όχθες.

Θέλουμε πάντα σχολείο,
κολλήσαμε ναι στο θρανίο.
Και τώρα λέει το μαντείο
πως δε θα πούμε ποτέ αντίο.

Ο κύριος Πάνος ο πιο καλός,
είναι και ο πιο έξυπνος.
Μας κάνει τα μαθήματα,
τα μαθαίνουμε πολύ καλά.

Μας αρέσει πολύ η Πέμπτη,
δεν θέλουμε την Έκτη.
Θα μείνουμε πάντα παιδιά,
Με τα έξυπνά μας τα μυαλά!

Αιμιλία Κτενά & Έλενα Μητσάκη

Ποίηση - Μελοποίηση

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα

Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ, ταυτόχρονα, τελειώνουν οι Απόκριες.

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας, αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης, συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα. Από παλιά, η Καθαρά Δευτέρα πέρασε στη συνείδηση του λαού σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί την Καθαρά Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν».

Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες παρέες, βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά και το ρίχνουν στη διασκέδαση και το χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού, όμως, επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι.

Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, προέρχεται από μία άλλη λατινική λέξη, τη λέξη «κόλουμνα», δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Όποια, όμως, κι αν είναι η ρίζα της λέξης, απ’ όπου κι αν προέρχεται, τα κούλουμα είναι μία καλή ευκαιρία για όλους να διασκεδάσουν κοντά στη φύση.

Πηγή: el.wikipedia.org

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Η μάχη στην ψυχή του ανθρώπου (οι δύο λύκοι)

Ένα βράδυ ένας γέρος ινδιάνος της φυλής Τσερόκι, μίλησε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων και του είπε: 

- Γιέ μου, η μάχη γίνεται ανάμεσα σε δυο λύκους που έχουμε όλοι μέσα μας.

Ο ένας είναι το Κακό. Είναι ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η αλαζονεία, η ενοχή, η προσβολή, τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία, και το εγώ.

Ο άλλος είναι το Καλό. Είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η ηρεμία, η ταπεινοφροσύνη, η ευγένεια, η φιλανθρωπία, η συμπόνια, η γενναιοδωρία, η αλήθεια, η ευσπλαχνία.

Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό και μετά ρώτησε τον παππού του:

- Και ποιος λύκος νικάει;

Ο γέρος Ινδιάνος Τσερόκι απάντησε απλά:

- Αυτός που ταΐζεις.


by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΟΦΑΓΟΥ

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ὁ Κύριος, ὕστερα ἀπὸ ἐντατικὴ ἐργασία, ἀποσυρόταν σὲ μέρη ἔρημα μακριὰ ἀπὸ τὸν κόσμο κι ἐκεῖ ξεκουραζόταν. Δὲν ἦταν ὅμως πάντα τυχερός. Πολλὲς φορὲς τὰ πλήθη τῶν γύρω χωριῶν, ποὺ λαχταροῦσαν ν’ ἀκούσουν τὴν ὄμορφη διδαχή του, ἔτρεχαν καὶ στοὺς ἔρημους ἀκὸμη τόπους καὶ μὴ λογαριάζοντας τὴν κούρασή του, ζητοῦσαν νὰ τὸν ἀκούσουν. 

Ἡ σημερινὴ περικοπὴ εἶναι μέρος ἀπὸ τὴν ἐπὶ τοῦ ὄρους ὁμιλία τοῦ Κυρίου, ποὺ εἰπώθηκε μπροστὰ σὲ πολλὲς χιλιάδες κόσμου, στὴν κορυφὴ ἑνὸς ὄμορφου καὶ κατάφυτου βουνοῦ. 

Ἐκ τοῦ κατὰ Ματθαῖον (κεφ. στ´, 14 - 21).

Κείμενο

Εἶπεν ὁ Κύριος· ἐὰν ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ Πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος·
ἐὰν δὲ μὴ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, οὐδὲ ὁ Πατὴρ ὑμῶν ἀφήσει τὰ παραπτώματα ὑμῶν.
Ὅταν δὲ νηστεύητε, μὲ γίνεσθε, ὥσπερ οἱ ὑποκριταί, σκυθρωποί· ἀφανίζουσι γὰρ τὰ πρόσωπα αὐτῶν, ὅπως φανῶσι τοῖς ἀνθρώποις νηστεύοντες· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἀπέχουσι τὸν μισθὸν αὐτῶν.
Σὺ δὲ νηστεύων ἄλειψαί σου τὴν κεφαλὴν καὶ τὸ πρόσωπόν σου νίψαι, ὅπως μὲ φανῇς τοῖς ἀνθρώποις νηστεύων, ἀλλὰ τῷ Πατρί σου τῷ κρυπτῷ, καὶ ὁ Πατήρ σου ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῷ ἀποδώσει σοι ἐν τῷ φανερῷ.
Μὴ θησαυρίζετε ὑμῖν θησαυροὺς ἐπὶ τῆς γῆς, ὅπου σὴς καὶ βρῶσις ἀφανίζει, ὅπου σκόρος καὶ σαπίλα καταστρέφει κι καὶ ὅπου κλέπται διορύσσουσι καὶ κλέπτουσι.
Θησαυρίζετε δὲ ὑμῖν θησαυροὺς ἐν οὐρανῷ, ὅπου οὔτε σὴς οὔτε βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται οὐ διορύσσουσιν, οὐδὲ κλέπτουσιν·
ὅπου γὰρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν.

Ἐξήγηση

Εἶπεν ὁ Κύριος· ἂν συγχωρέσετε στοὺς ἀνθρώπους τὰ σφάλματά τους, θὰ συγχωρέσει καὶ σὲ σᾶς ὁ πατέρας σας ὁ οὐράνιος·
ἂν ὅμως, δὲ συγχωρέσετε τῶν ἀνθρώπων τὰ σφάλματά τους, δὲ θὰ συγχωρέσει οὔτε ὁ πατέρας σας τὰ δικά σας σφάλματα.
Καὶ σὰ νηστεύετε, μὴ γίνεστε σὰν τοὺς ὑποκριτὲς μελαγχολικοί, ποὺ παραμορφώνουν τὰ πρόσωπά τους γιὰ νὰ φανοῦν στοὺς ἀνθρώπους πὼς νηστεύουν. Ἀληθινὰ σᾶς λέγω, αὐτοὶ ἔλαβαν τὴν πληρωμή τους.
Σὺ δέ, σὰ νηστεύεις, λάδωσε τὸ κεφάλι σου καὶ νίψε τὸ πρόσωπό σου, γιὰ νὰ μὴ φανείς στοὺς ἀνθρώπους πὼς νηστεύεις, ἀλλὰ μόνον στὸν κρυφό σου τὸν πατέρα καὶ ὁ πατέρας σου ποὺ βλέπει στὸ κρυφὸ θὰ σὲ πληρώσει στὸ φανερό.
Μὴ θησαυρίζετε θησαυροὺς στὴ γῆ, ὅπου κλέφτες τρυποῦν καὶ κλέβουν.
Μόνον θησαυρίζετε θησαυροὺς στὸν οὐρανό, ὅπου οὔτε σκόρος οὔτε σαπίλα καταστρέφει κι ὅπου κλέφτες δὲν τρυποῦν μήτε κλέβουν.
Γιατὶ ὅπου εἶναι ὁ θησαυρός σας ἐκεῖ θὰ εἶναι καὶ ἡ καρδιά σας.

Ρητό: «Ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ καὶ ἡ καρδία ὑμῶν».